13.12.2017

svenska för invandrare - swedish for immigrants

Att vara elev i Borgå folkakademi är någonting jättespeciellt. Det är inte som i den traditionella skolan, var eleverna bara sitter och lyssnar till lärarna och gör läxor. I Akan har man en jättebra metod och det är learning by doing. Man lär sig språk när man trivs bra, så lärarna använder olika metoder och roliga metoder som gör att eleverna pratar och får självförtroende. Det tog bara 3 månader för mig att prata svenska.

Man lär sig språk på olika sätt, därför är skolan flexibel med eleverna. Man är fri att välja bästa sätt att lära sig. Vi elever tar initiativ och deltar i många evenemang eller arrangerar själva någonting i skolan, så vi har möjlighet att prata med och lyssna på människor som har svenska som modersmål. 

Vi arrangerar många resor i landet och utomlands, till exempel till Sverige, Ryssland, Estland och Åland. Vi samlar in pengar till exempel genom att ordna matresor. En gång i månaden lagar vi mat tillsammans med gäster och varje gång väljer vi ett land. På detta sätt lär vi oss språk.

Man känner sig som en medlem av en familj när man studerar i Akan och jag kan rekommendera skolan till nya elever.

Taoufik El Fassi

20171109_185634_resized.jpg
IMG_20170518_203140_969.jpg
20170915_141403_resized.jpg

7.12.2017

På resande fot!

Akans kurs På resande fot i Spanien har gjort en studieresa till Spanien. Denna gång till Madrid med omnejd. Gruppen bestod av åtta studerande med varierande kunskaper i spanska men med gott humör och viljan att lära sig mera. Vår eminenta lärare och reseledare Anne Johansson Padilla hade sytt ihop ett varierande och roligt program åt oss.

Vi besökte under veckan 27.11-4.12 Toledo, Escorial med Valle de los caidos, Àvila, Segovia samt Alcalá de Henares. Därtill tillbringade vi två minnesvärda dagar i Madrid. Vi har fått både andlig och lekamlig spis under veckan. Vi har upplevt sol och regn, snö och kyla, men framförallt ett proffsigt program i trevliga människors sällskap. Nu vet vi vad det betyder att gå på tapasrunda och är inte helt borta vad gäller att hitta i centrum av Madrid. Vi har beundrat otroliga byggnader, livlig trafik och ett myller av människor, som strövade längs gator och plazor, speciellt under veckoslutet. Att dessutom märka att man förstår vad samtalet handlar om ger ett extra bonus. Det sporrar en att fortsätta försöka lära sig detta världsspråk.

Kursdeltagaren Yvonne

 

Ps. Om du vill bli en del av det här glada gänget så går det bra att anmäla sig. Kursen fortsätter i januari.


26.10.2017

Vintern är i antågande, det är kallt och mörkt på morgnarna när vi kommer till skolan. I dag har den första snön fallit.

Vi får ofta frågor om skolans och de gamla byggnadernas historia. Landets första folkhögskola, Borgå folkhögskola, grundades 1889. Folkhögskolan flyttade till Vävgården (den gamla träbyggnaden) i början av 1900-talet. Vävgårdens byggdes 1844.

I medlet av 1800-talet var Vävgården biskopsgård. Biskop Frans Schauman bodde i gården fram till sin död. Biskopen och skalden J.L. Runeberg var grannar, och vi antar att de var bekanta och umgicks. I Empiresalen (nuvarande matsalen) ordnade man fester och bröllop.

SPÖKET PÅ VINDEN

I övre våningen i Stenhuset (som är byggd som en förlängning till Vävgården) berättas det att märkliga saker händer på nätterna. Vanligast är att man hör någon duscha i ett rum där ingen bor. Man kan också höra någon sucka djupt. Det sägs att det är biskop Schauman, som sörjer sin dotterson Eugen Schaumans självmord.

Biskop Frans Schauman

Biskop Frans Schauman

Förutom spökjakt ordnar vi kurser på skolan:

En tvåspråkig retreat tillsammans med Fredrikas Källa 17-18.11. Avslappning och välmående med hjälp av Yinyoga, klangskålar och vegansk mat.

Valpägare kan få hjälp med att träna sin valp 2-3.12. Det är hundterapeuten Christina von Pfaler som leder den tvåspråkiga valpkursen.

Att kunna göra tilltalande videoklipp behövs allt mer i arbetslivet och privat, på sociala medier. I januari börjar en serie intensivkurser i videoproduktion. Kurshelhetens närstudier ordnas under två eftermiddagar i veckan, så det går bra att kombinera kurserna med jobb eller studier. Man kan också välja att delta i enstaka kurser.

Läs mer om kurserna på hemsidan. Från kursinfon kommer du vidare till en anmälningsblankett. Vi tar emot och noterar kursanmälningar kontinuerligt.

Nina


Höstterminen har börjat!

Höstterminen har börjat!

25.8.2017

Liv och rörelse i alla knutar - läsåret började för en dryg vecka sedan. Vid inskriptionen 16.8 hälsade vi ett sextiotal helårselever välkomna; våra elever representerar ett tiotal nationaliteter världen över. För närvarande har vi också sexton lärare från Spanien här på en veckas kurs. De bekantar sig med det finländska skolsystemet; de besöker daghem, skolor och universitet. Lärarna har varit imponerade av det de sett, och de kommer att ha många nya idéer med sig i bagaget när de åker hem på söndag. Nästa vecka kommer det en ny lärargrupp från Spanien.

Under läsåret ordnar vi kurser inom ramen för det öppna universitetet. Vårt samarbete med Åbo Akademi fortsätter i form av kurser inom psykologi, pedagogik och statskunskap. Kurserna är öppna för alla.

Akademiska kurser

Fortbildning för dig som jobbar inom utbildningssektorn, social- och hälsovården eller inom andra områden där du handleder och leder andra: Pedagogisk handledning 10 sp börjar 29-30.9 med en orienterande del Handledning och handledningsprocessen i teori och praktik. Därefter följer en reflekterande del 24-25.11 och en fördjupande del 9-10.2. Den sista närstudiedelen ordnas på Sibbo Mi, Stora Byvägen 8 i Nickby. Kurskrav är aktivt deltagande under närstudiedagarna, godkända distansuppgifter och godkänd portfolio. Lärare är FL Lilian Rönnqvist.

Introduktion till psykologin 10 sp består av två närstudieveckoslut och distansstudier och –arbeten. Närstudierna infaller 20-21.10 och 10-11.11. PsM Joachim Johansson leder kursen.

Utvecklingspsykologi 10 sp börjar i februari 2018. Vi lägger ut datumen på hemsidan när de slagits fast. Kursens syfte är att ge en helhetssyn på utveckling som en sammansatt process som pågår under hela livet. Man avlägger kursen genom att delta i närstudierna, arbete i smågrupper och tentamen.

Under läsåret kommer vi också att ordna två kurser inom statskunskap med PM Jonas Häggblom Grundkurs i statskunskap 5 sp och en synnerligen aktuell delkurs Internationell politik 5 sp. Internationell politik handlar om politik mellan stater och varför det uppstår konflikter. Hur fungerar samarbetet stater emellan i dagens värld, och vilken är de internationella organisationernas roll? Kurstiden slås fast och meddelas senare.

Anmäl dig via anmälningsblanketten eller genom att ta kontakt per epost eller telefon.Tag modigt kontakt om du eller din organisation vill ordna kurser och utbildningar i samarbete med oss :-) eller om det är någon sorts kurs som du saknar. Vi ordnar gärna! Vi har ett gästinternat med ca 20 platser, så det går bra att komma längre ifrån.

Nina


Välkommen till Akans blogg

27.4.2017

Oj, så vi har fått vänta på värmen i vår! Men snart är den väl här, med grönskan. På Akan är det några veckor kvar av läsåret. Den 24 maj firar vi avslutning och tar farväl av våra studerande. För övrigt så tar vi emot anmälningar till sommarkurserna och lägrena. Vi på kansliet har också fullt upp med antagningen till helårslinjena. Nya studieprogrammen Indiefilm och Digijournalistik är avsedda för unga och vuxna som är intresserade av film och media. Det är frågan om praktiskt inriktade utbildningar; learning by doing.

 

Kurser och händelser

Den 13 maj kl. 15 ordnar vi en föreläsning för allmänheten med forskaren Katriina Tiira: About dogs’ cognition, personality and behaviour - the effect of genes and environment. Intresserade kan anmäla sig, senast 5.5 på hemsidan eller via epost. Katriina Tiira kommer också att testa intresserade ägares hundars inlärningsförmåga med ett kognitivt test.

Summer Swedish for beginners 5-22.6. En treveckors sommarkurs i svenska för nybörjare med Katinka von Kraemer. Kursen passar bra för för nyanlända och andra som vill lära sej enkel kommunikation och vardagsfraser. Plats finns.

Konstkurs 28-30.6. Målning i akvarell eller olja med handledning och inspiration av Tiina Kolehmainen. Det finns några platser kvar.

 

Sommarkurser för barn och unga

Musikteaterläger 5-9.6 Tvåspråkigt dagläger som leds av proffs inom teater och musik. Alla som är intresserade kan delta, man behöver inte kunna något från tidigare. Vi tar ännu emot anmälningar!

Sommarkul  12-16.6 Dagläger för barn i lågstadieåldern. Några platser kvar, så skynda på att ta kontakt.

Fantasilägret Bland kartblad och kompassrosor 14-16.6  i Sibbo, i samarbete med Sydkustens ordkonstskola.

Repetitionskurs i matte 9-11.8 för ungdomar som börjar i gymnasiet. Plats finns.

Språkläger för ryska ungdomar. På sommaren ordnar vi åter populära språkläger för ryska barn.Hör er gärna för om plats på kurserna. Det går också bra att anmäla sej elektroniskt. Man kommer till fomuläret genom att klicka på denna länk. Vi på skolan svarar gärna på frågor om linjerna, kursverksamheten och tar emot kursförslag! Skön väntan på sommaren / Nina

P.S. Kom ihåg att följa Akan på sociala medier, vi finns ju på Facebook, Instagram och Twitter.