akans blogg


10.10.2019

Folkhögskolverksamhet i 130 år

Borgå folkhögskola grundades den 10 oktober 1889, ”en regnig torsdag med höstmörker och dåligt väglag”, på Prästgårdsbacken i Borgå. ”’I våra västra grannländer, Sverige, Norge och Danmark, hava dessa skolor redan länge verkat välsignelserikt’, sade rektor Strömborg i sitt hälsningstal” på skolans invigning. ”I höstens mörker och i kunskapslöshetens mörker tände J.E. Strömborg de två ljusen, som lyste på Borgå folkhögskolas allra första verksamhetsdag.” (citat och bild ur Borgå folkhögskola 100 år. Historik sammanställd av Göran Selén. Borgå 1989).

Idag 130 år senare firar vi med att klä oss ungefär som på slutet av 1800-talet. Vi undervisar i skolämnen och med redskap och attiraljer från den tiden. På kvällen blir det tal, musik och dans, skolan till ära. Vi tänder väl också, liksom Strömborg, ett ljus för kunskapen.

Nina

Kunskapens ljus idag?

Kunskapens ljus idag?


23.9.2019

Höstens vackra färger och morgonfrosten gör den här årstiden speciell. Idag är det höstdagjämning. Det goda med hösten är att man då gärna vill börja med något nytt. En ny hobby, eller en helt ny inriktning.

På Akan är vi en god bit inne på höstterminen. Vi har ett inspirerande utbud av kortkurser, något för alla – numera också i Helsingfors och på Kuggom i Lovisa. Kurserna i Helsingfors och Lovisa ordnas i samarbete med Axxell och förvekligas tack vare vår nya medarbetare på Akan, Peik Holländer.

Öppna universitetet

Vårt samarbete med Åbo Akademis öppna universitet fortsätter; 3-6.10 ordnar vi kurs i ledarskap med Tine Sylvest. Kursen Ledarskap 1 omfattar 5 sp och är den första, fristående inom studiehelheten Grundstudier i arbetsplatspsykologi (25 sp) Helheten förverkligas i ett regionalt samarbete med Borgå medborgarinstitut, Lovisa svenska medborgarinstitut, Sibbo Institutet och Akan, vilket gör det möjligt att avlägga hela grundstudiehelheten lokalt, i östra Nyland.

Du som är nyfiken på islam kan anmäla dig till kursen Islam, 5 sp. Föreläsare är doktoranden Nina Björkman vid Åbo Akademi. Kursen går under ett veckoslut på Akan: 25-27.10.

Introduktion till psykologi, 10 sp, går under två veckoslut 8-9.11 och 29-30.11. PsM Joachim Johansson föreläser. Utöver det en krävs del själv- och distansstudier.

Du som har barn i lågstadieåldern, se hit! Vi ordnar ett dagläger under höstlovet 14-16.10. Lägrets tema är hundar/djur, pyssel och…kusligheter. Man kan anmäla sitt barn fram till 4.10.

Nina


8.5.2019

Hej!

Tänkte berätta om abi-kurserna som vi ordnar i sommar på Akan. Vi har ett utbud på tre abi-kurser inom ramen för vårt Sommargymnasium 5-10.8.2019. Kurserna är i första hand avsedda för att repetera och stärka kunskaperna inför studentexamen, men i princip kan vem som helst som har tillräckliga grundkunskaper söka till Sommargymnasiet. Kurserna ska kunna godkännas vid det egna gymnasiet, om man kommer överens om det på förhand (alltså nu på våren).

Man kan välja att delta i en eller två förkovrande kurser. Utbudet består av abi-kurs i modersmål, lång matematik, och A-finska. Studierna genomförs som intensiva heltidsstudier, under sex dagar. Den som kommer längre ifrån kan höra sig för om plats på vårt internat. Vi kan erbjuda helpension, det vill säga internatsplats och fyra måltider per dag. För övriga studerande serveras buffélunch och eftermiddagskaffe under kursdagarna.

Louise Nygård, stolt österbottning

Louise Nygård, stolt österbottning

För den som vill försäkra dig om en plats på abi-kurserna lönar det sig att anmäla sig i god tid. Det finns nämligen bara några platser kvar på internatet. Sista ansökningsdag är 10.6. Vi ordnar Sommargymnasiet i samråd med Sommargymnasiesamfundet rf.

Vi har bett lärarna vid Sommargymnasiet presentera sig. Läs här modersmålsläraren Louise Nygårds presentation. Hon utlovar en inspirerande och motiverande kurs 😊

Nina


kursannons.jpg

19.2.2019

Kurser i mars

Det är aktivt på kursfronten, här på skolan. En grupp från folkhögskolan i Novgorod är här på en veckas engelskakurs. De är ivriga (och seriösa) innebandyspelare, i kväll ska de spela innebandy.

Det kommer anmälningar till vårens aktuella kortkurser: kursen i traditionell repslagning med Mikko Snellman på traditionscentrum Kuggom fylls i rask takt. Snart får vi nog meddela att kursen är full. Det är ju ofta så, att det finns en övre gräns för deltagare i en kurs, och naturligtvis också en minimigräns. Just den här kursen är för övrigt en samarbetskurs med Axxell.

Mot slutet av nästa vecka ordnar vi en populär keramikkurs här på Akan. Det är en tid sedan vi jobbade med lera här, men redskapen finns kvar - från förr. Det är keramikern Teija Laine som handleder, både nybörjare och erfarna lerhanterare är välkomna. Om du vill komma med går det bra att höra sig för om eventuella ströplatser, kontakta kurskansliet så ordnar det sej säkert!

Har du dolda, eller glömda, kunskaper i tyska i bagaget? Då har du möjlighet att återaktivera dina kunskaper under ledning av Jürgen Birkle, 8-9.3.  Vi diskuterar tysk kultur, lagar mat tillsammans i skolköket och tittar på korta och enkla videon under kursdagarna. Anmälningstiden går ut 26.2, så skynda på.

Under ett veckoslut 15-17.3 ordnar vi en tvålkurs med Enni Mäisti från Solbacka design. Enni skapar underart vackra och fantasifulla tvålar. Du kan se inspirerande bilder på Instagram. Förutom tvål får deltagarna lära sig att tillverka ekologiskt tvättmedel och tvättättika. Kom du också! Tvålarna och tvättmedlen är skonsamma både för hälsan och miljön.

Snart har vi våren här, och flyttfåglarna. Upplev den korta våren ute i naturen. Jonas Häggblom leder en fågelexkursion till Emsalö udde 30-31.3. Anmälningar till den tar vi emot fram till 20.3 Rekommenderas varmt!

I april blir det dags för kurser för hundägare. Mer om det så småningom.

Ha det gott

Nina


1.2.2019

Temavecka Agenda 2030

Den här veckan har vi i Akan jobbat med Agenda 2030 som tema för hela skolan. Agenda 2030 handlar om de mål som alla länder ska sträva till att uppnå år 2030. Målen är utarbetade av FN och rör livets alla frågor om vår planet, natur, människor och djur. 

riksdagen.jpg

Vi besökte riksdagen under temaveckan.

Vi har valt att i första hand jobba kring klimatförändringen och hållbar utveckling. Men vi har också pratat lite om vår egen hållbarhet och hälsorelaterade vanor och om jämställdhet och jämlikhet mellan könen. Vi har gjort studiebesök, haft workshops, sett på film och haft gästföreläsare. En väldigt mångsidig och innehållsrik vecka med både personalens och elevernas insatser i förberedelserna och genomförandet av programmet. Tillsammans har vi alla blivit lite klimatsmartare och förstår lite bättre vad Agenda 2030 handlar om.

Katinka


18.12.2018

Rektors hälsning inför julen

Pepparkaksdoft, julmusik, glada skratt, risgrynsgröt, julskinka, familj - allt omistliga delar av julen för mig. De framkallar en känsla av trygghet, av värme, av gemenskap. För det är ju det julen handlar om - att få vara tillsammans och dela glädjen med varandra. 

Just det här behovet att vara tillsammans och göra det trevligt och gott för varandra är något alla vi människor behöver och mår bra av. Likadana gemenskapsfester som julen finns i alla kulturer och fastän vi vet att många av våra elever vid Akan inte kommer att fira jul, har de alla liknande fester som julen också i sina länder och kulturer. Andra fester firas av andra orsaker och med andra festföremål, men den förväntan och glädje stora fester som julen ger oss tror jag vi alla känner igen, oberoende av varifrån vi kommer. Det är bara traditionerna som skiljer sig åt, värmen och gemenskapen är den samma. 

So what is important in a celebration with friends and relatives? In most cultures it is a lot about eating - good food and very often dishes that are made especially for the celebration in case. Last week our kitchen had made a wonderful Christmas lunch for us all - with many of the dishes so typical for Christmas. Different kinds of herring, salmon and ham are very important on a Nordic Christmas table. But celebration is not only about eating, it is also about decorating your home and your environment. In most homes you will see a decorated Christmas tree - en julgran - and a lot of light, candles and shining stars. Because this is a dark time of the year and we want to lighten it up as much as possible. Also here in Akan we have beautiful decorations, thanks to all the efforts made by our students and staff. I want especially to thank Jamal, who has worked many weeks on the wonderful paper decorations we have on our walls and hanging from the ceiling. Thank you och tack, Jamal!

julfest 18.jpg

Att det blir jul betyder också att vi strax kommer att ha ledigt några veckor. Höstterminen tar slut och vi får tid att vila upp oss och samla krafter inför det kommande året. På ett sätt har det känts som hösten gått fort, men sedan när man tänker på allt som hänt inser man att det nog gått en tid sedan vi alla började i augusti. Många av eleverna kände inte varandra då de kom hit och har nu blivit goda vänner, kanske t o m fått vänner som kommer att vara viktiga genom hela livet. Några har fått ett nytt språk de börjar använda mer och mer. Med varje nytt språk öppnar sig världen på ett nytt sätt och vi lär oss förstå varandra och vår omgivning allt bättre. 

För oss i personalen har hösten delvis varit lite tyngre då vår rektor Sprattis varit sjukskriven, vilket har lett till en del förändringar, men också krävt en hel del flexibilitet och också extra jobb av alla. Jag vill här passa på att tacka hela personalen för det fantastiska jobb de gör - det är alltid en glädje att komma hit till Akan, kanske just för att man vet att alla ställer upp och ingen dag är den andra lik.

Varje människa är unik och alla har vi talanger, en del sådana som vi inte ens vetat om att vi har. Det brukar bli så tydligt just på våra fester här på Akan och årets julfest var inget undantag. Att våga ställa sig på scen och göra något man kanske aldrig gjort förut kräver mod, men också engagemang och kraften att våga bjuda på sig själv. Och det är precis det jag är så glad och stolt över att våra elever gör. De bjuder på sig själva! Det gör att vi alla växer, men framför allt växer de själva. För de kan, de vill och de vågar! De har all orsak att vara stolta över det och sig själva.

Jag vill önska er alla en god och glad Jul!

I want to wish you all a relaxing Christmas break and a very happy Christmas! 

Catharina, t f rektor


13.11.2018

En skrämmande dag!

Det sägs att det spökar på Akan och en fredag i slutet av oktober kunde alla besökare stöta på både det ena och andra Akan-spöket i skolans korridorer.

hallowee.jpg

På dagen sjöd det av aktivitet i å-salen. Hela skolans elever pysslade halloween-dekorationer till kvällens fest, karvade ur pumpor eller deltog i verkstaden för ansiktsmålning. Ju längre förmiddagen skred desto svårare blev det att känna igen både lärare och elever som en efter en såg alltmer skrämmande ut.

Korridoren in till matsalen var upplyst i ett spöklikt sken. I matsalen var tavlorna täckta av spindelväv och påsar med något blodliknande skymtade här och där. När alla ätit sig mätta på den goda skollunchen, som tur utan både spindlar, fladdermöss och blod, gick hela gänget en runda på stan och dansade först runt Runebergsstatyn och sedan utanför City market. Gruppen stannade också till utanför ett par restauranger, där några elever jobbade, så att de också skulle få vara med och fira lite. Det här vara bara upptakten till kvällens fest i klubben.

hallow.jpg

Elevkåren hade sett till att också klubblokalen nere i källaren fått skrämmande dekorationer. De mest skrämmande var ändå gästerna – många var svåra att känna igen bakom sina verkligt välgjorda utstyrslar och sminkningar. Bra att skolan har en välförsedd teatergarderob och verkligt skickliga sminkörer både bland elever och personal! Alla var med och röstade fram kvällens bästa dräkt. Vinnare blev en sorts mumie, så väl förklädd att många undrade vem det riktigt var. Först när han sade tack visade det sig att mumien var Nikita. Grattis!

Catharina & Katinka Foto Anna Palomäki


16.10.2018

Under veckoslutet har vi fått uppleva en liten värmebölja. Rätt ovanligt med så varmt väder så här års. Årets ruska är ju särskilt fin! Vad heter för övrigt ruska i Sverige? Finns det en motsvarande term för naturens/lövträdens röda, gula och bruna nyanser på hösten? Höstglöd, kanske.

djurens dag.jpeg

Förra veckan den 10 oktober firade vi Djurens dag här på skolan. Våra studerande uppmärksammade folk på stan om djurens rättigheter. På torsdag och fredag 18-19.10 ordnar vi ett höstlovsläger för barn i lågstadieåldern. Barnen kommer att få pyssla och lära sig om hundar. Lägret avslutas med en spöklig stund. “Stämmer ryktet om att det spökar i Vävgården?” I källarvalvet framkallas kalla kårar, i skenet av några levande ljus (det väntar många av barnen redan med spänning på).

Kurstips

Hur kan man inspirera barn och unga till läsning? Jobbar du med barn och unga, t.ex. som lärare eller bibliotekarie? Anmäl dig till fortbildningskursen Levande barn- och ungdomslitteratur. Maria Lassén-Seger, barnboksspecialist, och barnboksbibliotekarie Catharina Latvala inspirerar och ger tips. Kursen ordnas på Akan 16-17.11 i samarbete med Sydkustens ordkonstskola. Anmälningar tas emot till 6.11.

Månar du om miljön och om dej själv, dina närmaste? Vill du ge vackra och personliga gåvor som mottagaren verkligen har användning för, eller sälja tvålar på julmarknaden? Kom på kursen Dekorativa tvålar, ekologiska tvättmedel. Kan för min del garantera att det blir kul och inspirerande! Kursen ordnas 23-25.11 i samarbete med Enni Mäisti från Solbacka Design. Kolla in Ennis läckra bilder på Instagram

Vi tar gärna emot kurstips inför våren. Jag kan redan nu avslöja att vi kan erbjuda en första grundkurs i kinesiska (mandarin) första veckoslutet i mars… Mer info inom kort om det.

Ta hand om er, gott folk

Nina


16.8.2018

Det har det varit en ofattbart varm och lång sommar, med mycket spring och glada skratt här på skolan. Skolans duktiga personal har haft fullt upp med de språkläger som vi har ordnat för ryska ungdomar från början av juni till medlet av augusti. Stort tack också till de inspirerande lärarna Bro, Jack och Sophie som har lärt ungdomarna engelska.

Vi håller som bäst på med att städa undan efter sommarens kurser (sommarterminen), och förbereder höstterminen som börjar på måndag. Det är med spänning och iver som vi tar emot de nya eleverna. Kul!

Öppna universitetet

I höst ordnar vi en delkurs i logopedi på Akan: Grunder i talvetenskaper (5 sp / ÅA). Kursen ingår i helheten Grundstudier i logopedi (25 sp) som förverkligas i ett regionalt samarbete med Borgå medborgarinstitut, Lovisa svenska medborgarinstitut, Sibbo Institutet och Akan. Kursens mål är att ge grundläggande kunskaper om ämnet och disciplinen logopedi, och om yrket talterapeut. Delkursen leds av professorn i logopedi vid Åbo Akademi, Pirkko Rautakoski. Vi tar emot anmälningar fram till 11.9.

apple-3535566_1920.jpg

I september börjar en Introduktionskurs till psykologin (10 sp / ÅA) med Joachim Johansson. Kursen är en första allmän orientering i psykologi. Målet är att ge grundläggande kunskaper om ämnet och vetenskapen, samt om vad yrket psykolog är. Anmälningar tar vi emot fram till 4 september.

Spanska

Den tredje september börjar spanskakursen På lärande fot genom det spanska språket med Katinka von Kraemer. Kursen går hela höstterminen på måndagar och tisdagar kl. 10-14. Det finns ännu plats på kursen!

Samarbetskurser

Till Videofilma med vanlig kamera kan man anmäla sig nu. Kursen ordnas 21-22.9 och leds av Georg Gustafsson, den ordnas i samarbete med Kamera -67.

Brinner du för språk, fantasi och litteratur? Tillsammans med Sydkustens ordkonstskola ordnar vi en utbildning i ordkonstledarskap. Utbildningen är för alla som har ett intresse för att stöda och inspirera barn till att finna glädjen i språket, t.ex. lärare och bibliotekarier. Läs mer om utbildningen här.

Kreativt skrivande är en skrivarkurs som vi ordnar på G18 i samarbete med Axxell. Kursen leds av författaren Henrika Andersson och är för närvarande fullsatt. Det finns preliminära planer på en ny kurs på våren!

Kom ihåg att man kan anmäla sig till kurserna via blanketten på hemsidan. Klicka på länken här så kommer du till den. Detaljerad info om kurserna finns på hemsidan under rubriken Kurser.

Fast äpplena mognar så är hösten inte riktigt ännu här, en tid får vi njuta av sensommarens ljumma och mörka kvällar. Det ska vi ta vara på!

Nina


17.5.2018

dandelion.jpg

Gräsmattorna pryds av fina små solar: maskrosorna blommar, det har blivit sommar!

Sommaren kom plötsligt i år, litet i förtid känns det som, vi är ju bara i mitten av maj. Det är skönt och riktigt varmt. Människorna söker sej ut till terrasser och stränder. Hur brukar du svalka dej när det är hett?

Nästa vecka firar våra heltidsstuderande våravslutning. Vi hoppas förstås att solen skiner även då! Efter avslutningen inleder vi vår sommarverksamhet med läger och kurser för barn och vuxna.

Våra sommarläger och -kurser är redan så gott som fulla. Ivriga barn väntar på att sommarlovet ska börja och att de ska få komma på läger till Akan. Det finns ännu några platser på daglägren, så det går bra att ta kontakt och anmäla sej.

Barnläger

Det tvåspråkiga Musikteaterlägret lockar åter musik- och teaterintresserade barn. Lägret ordnas 4-8.6. Helena Hasselblatt och Heini Rautoma leder, tillsammans med en eller annan överraskningsgäst.

Populära Sommarkul är kul på riktigt! 11-15.6 är det dags. Entusiastiska Mikaela och Alina håller koll; Peggy Hellman inspirerar till pyssel och hantverk. Traditionsenlig picknick på Postbacken på torsdag.

Språkläger för ryska barn ordnar vi också denna sommar, från början av juni till augusti. Våra internat kommer att fyllas till sista plats!

Konstkurser

Målar du gärna? Vill du utvecklas i din hobby och lära dig nytt? Kom på Tiina Kolehmainens tvåspråkiga konstkurs 27-29.6. Plats finns.

20-22.8 ordnar vi ett konstläger på Pellinge kursgård i samarbete med Borgå amatörmålare. Nelli Nio leder kursen. Kom med om du gillar att måla utomhus, i skärgården.

Sommargymnasium

Ny verksamhet på Traditionscentrum Kuggom: abi-kurser. Det finns lediga platser, och man kan anmäla sig fram till 16.6.

Hör av dej senast den 1 juni om du vill komma med på en sommarkurs. Vi finns här och svarar på frågor och anmälningar via olika kanaler: telefon, epost, meddelanden på Facebook och Instagram, och anmälningar via hemsidan.

Nina


28.2.2018

Trevlig Kalevaladag

Kalevaladagen har fått sitt namn av Finlands nationalepos Kalevala. Kalevala är en symbol för nationaliteten, det egna språket och kulturen, som blev grunden till den finska identiteten.

Vi är redan en bit in på vårterminen och kallt är det, -21 C i morse – brrr! Man får ändå vara tacksam över att det är så ljust och så otroligt vackert med strålande solsken och ren, vit snö. Rätt som det är har vi våren här.

KURSER i VÅR

På kurskansliet har vi börjat ta emot anmälningar till vårens och sommarens kurser. I april, 14-15.4, börjar en tvådelad kortkurs om Aiboland. Vad vet du om Aiboland? Vet du var det ligger?

Aiboland står för de gamla svenskbygderna i västra Estland. Under kursen får vi bekanta oss med den estlandssvenska kulturen och de utmaningar som estandssvenskarna står inför. Mikael Sjövall leder kursen; det blir historiska tillbakablickar och etnologiska betraktelser av det som återstår av den estlandssvenska kulturen i dag.

I maj, 11-13.5, leder Mikael Sjövall en resa till Aiboland. Då besöker vi Hapsal, Nuckö, Rickul och Ormsö i det vackra nordvästra Estland. Under resans gång bekantar vi oss med bland annat båtbygge, hantverkstraditioner och estlandssvensk musik. Man kan enkelt anmäla sig till kurshelheten på hemsidan via anmälningsformuläret.

Vi samarbetar på Kuggombacken

Vårt samarbete med Traditionscentrum Kuggom och Axxell har kommit fint i gång. Handicraft for Immigrants är en integrationsutbildning för invandrare som pågår till början av juni. I vårt kursprogram har vi några kortkurser som ordnas i Kuggom; 14-15.4 blir det en favorit i repris när träbåtarna ska vårrustas. Kursen är för dej som vill ha inspiration och kunskap, och komma igång med båten inför sommaren. Omkring femton deltagare får plats på den tvåspråkiga kortkursen med Jonatan Reuter.

I maj får Kuggom besök av Gerd Gellein Merkesdal från Norge. Då bjuder vi in intresserade till en härligt färggrann och kreativ vecka med lappteknik. Gerd Gellein Merkesdal har gett ut flera böcker om lappteknik. Programmet Strömsö gjorde ett inslag om Gerd och och hennes lapparbeten år 2009. Programmet kan ses på Yle Arenan

Sen vill jag tipsa om något helt nytt! Vi ordnar sommargymnasium på Traditionscentrum Kuggom i början av augusti. Abiturienter kan då repetera modersmål, matematik eller finska inför studentexamen. Deltagarna har möjlighet till helpension på Kuggom.

Du kan läsa mer om kurserna på hemsidan och det går snabbt och behändigt att anmäla sig till dem. Om du har frågor så svarar vi gärna på dem! Du kan kontakta oss via sociala medier, via epost eller genom att ringa. Telefonnumret till kurskansliet är 040 568 7027.

Klä dej varmt!

Nina


13.12.2017

svenska för invandrare - swedish for immigrants

Att vara elev i Borgå folkakademi är någonting jättespeciellt. Det är inte som i den traditionella skolan, var eleverna bara sitter och lyssnar till lärarna och gör läxor. I Akan har man en jättebra metod och det är learning by doing. Man lär sig språk när man trivs bra, så lärarna använder olika metoder och roliga metoder som gör att eleverna pratar och får självförtroende. Det tog bara 3 månader för mig att prata svenska.

Man lär sig språk på olika sätt, därför är skolan flexibel med eleverna. Man är fri att välja bästa sätt att lära sig. Vi elever tar initiativ och deltar i många evenemang eller arrangerar själva någonting i skolan, så vi har möjlighet att prata med och lyssna på människor som har svenska som modersmål. 

Vi arrangerar många resor i landet och utomlands, till exempel till Sverige, Ryssland, Estland och Åland. Vi samlar in pengar till exempel genom att ordna matresor. En gång i månaden lagar vi mat tillsammans med gäster och varje gång väljer vi ett land. På detta sätt lär vi oss språk.

Man känner sig som en medlem av en familj när man studerar i Akan och jag kan rekommendera skolan till nya elever.

Taoufik El Fassi

20171109_185634_resized.jpg
IMG_20170518_203140_969.jpg
20170915_141403_resized.jpg

7.12.2017

På resande fot!

Akans kurs På resande fot i Spanien har gjort en studieresa till Spanien. Denna gång till Madrid med omnejd. Gruppen bestod av åtta studerande med varierande kunskaper i spanska men med gott humör och viljan att lära sig mera. Vår eminenta lärare och reseledare Anne Johansson Padilla hade sytt ihop ett varierande och roligt program åt oss.

Vi besökte under veckan 27.11-4.12 Toledo, Escorial med Valle de los caidos, Àvila, Segovia samt Alcalá de Henares. Därtill tillbringade vi två minnesvärda dagar i Madrid. Vi har fått både andlig och lekamlig spis under veckan. Vi har upplevt sol och regn, snö och kyla, men framförallt ett proffsigt program i trevliga människors sällskap. Nu vet vi vad det betyder att gå på tapasrunda och är inte helt borta vad gäller att hitta i centrum av Madrid. Vi har beundrat otroliga byggnader, livlig trafik och ett myller av människor, som strövade längs gator och plazor, speciellt under veckoslutet. Att dessutom märka att man förstår vad samtalet handlar om ger ett extra bonus. Det sporrar en att fortsätta försöka lära sig detta världsspråk.

Kursdeltagaren Yvonne

 

Ps. Om du vill bli en del av det här glada gänget så går det bra att anmäla sig. Kursen fortsätter i januari.


26.10.2017

Vintern är i antågande, det är kallt och mörkt på morgnarna när vi kommer till skolan. I dag har den första snön fallit.

Vi får ofta frågor om skolans och de gamla byggnadernas historia. Landets första folkhögskola, Borgå folkhögskola, grundades 1889. Folkhögskolan flyttade till Vävgården (den gamla träbyggnaden) i början av 1900-talet. Vävgårdens byggdes 1844.

I medlet av 1800-talet var Vävgården biskopsgård. Biskop Frans Schauman bodde i gården fram till sin död. Biskopen och skalden J.L. Runeberg var grannar, och vi antar att de var bekanta och umgicks. I Empiresalen (nuvarande matsalen) ordnade man fester och bröllop.

SPÖKET PÅ VINDEN

I övre våningen i Stenhuset (som är byggd som en förlängning till Vävgården) berättas det att märkliga saker händer på nätterna. Vanligast är att man hör någon duscha i ett rum där ingen bor. Man kan också höra någon sucka djupt. Det sägs att det är biskop Schauman, som sörjer sin dotterson Eugen Schaumans självmord.

Biskop Frans Schauman

Biskop Frans Schauman

Förutom spökjakt ordnar vi kurser på skolan:

En tvåspråkig retreat tillsammans med Fredrikas Källa 17-18.11. Avslappning och välmående med hjälp av Yinyoga, klangskålar och vegansk mat.

Valpägare kan få hjälp med att träna sin valp 2-3.12. Det är hundterapeuten Christina von Pfaler som leder den tvåspråkiga valpkursen.

Att kunna göra tilltalande videoklipp behövs allt mer i arbetslivet och privat, på sociala medier. I januari börjar en serie intensivkurser i videoproduktion. Kurshelhetens närstudier ordnas under två eftermiddagar i veckan, så det går bra att kombinera kurserna med jobb eller studier. Man kan också välja att delta i enstaka kurser.

Läs mer om kurserna på hemsidan. Från kursinfon kommer du vidare till en anmälningsblankett. Vi tar emot och noterar kursanmälningar kontinuerligt.

Nina


Höstterminen har börjat!

Höstterminen har börjat!

25.8.2017

Liv och rörelse i alla knutar - läsåret började för en dryg vecka sedan. Vid inskriptionen 16.8 hälsade vi ett sextiotal helårselever välkomna; våra elever representerar ett tiotal nationaliteter världen över. För närvarande har vi också sexton lärare från Spanien här på en veckas kurs. De bekantar sig med det finländska skolsystemet; de besöker daghem, skolor och universitet. Lärarna har varit imponerade av det de sett, och de kommer att ha många nya idéer med sig i bagaget när de åker hem på söndag. Nästa vecka kommer det en ny lärargrupp från Spanien.

Under läsåret ordnar vi kurser inom ramen för det öppna universitetet. Vårt samarbete med Åbo Akademi fortsätter i form av kurser inom psykologi, pedagogik och statskunskap. Kurserna är öppna för alla.

Akademiska kurser

Fortbildning för dig som jobbar inom utbildningssektorn, social- och hälsovården eller inom andra områden där du handleder och leder andra: Pedagogisk handledning 10 sp börjar 29-30.9 med en orienterande del Handledning och handledningsprocessen i teori och praktik. Därefter följer en reflekterande del 24-25.11 och en fördjupande del 9-10.2. Den sista närstudiedelen ordnas på Sibbo Mi, Stora Byvägen 8 i Nickby. Kurskrav är aktivt deltagande under närstudiedagarna, godkända distansuppgifter och godkänd portfolio. Lärare är FL Lilian Rönnqvist.

Introduktion till psykologin 10 sp består av två närstudieveckoslut och distansstudier och –arbeten. Närstudierna infaller 20-21.10 och 10-11.11. PsM Joachim Johansson leder kursen.

Utvecklingspsykologi 10 sp börjar i februari 2018. Vi lägger ut datumen på hemsidan när de slagits fast. Kursens syfte är att ge en helhetssyn på utveckling som en sammansatt process som pågår under hela livet. Man avlägger kursen genom att delta i närstudierna, arbete i smågrupper och tentamen.

Under läsåret kommer vi också att ordna två kurser inom statskunskap med PM Jonas Häggblom Grundkurs i statskunskap 5 sp och en synnerligen aktuell delkurs Internationell politik 5 sp. Internationell politik handlar om politik mellan stater och varför det uppstår konflikter. Hur fungerar samarbetet stater emellan i dagens värld, och vilken är de internationella organisationernas roll? Kurstiden slås fast och meddelas senare.

Anmäl dig via anmälningsblanketten eller genom att ta kontakt per epost eller telefon.Tag modigt kontakt om du eller din organisation vill ordna kurser och utbildningar i samarbete med oss :-) eller om det är någon sorts kurs som du saknar. Vi ordnar gärna! Vi har ett gästinternat med ca 20 platser, så det går bra att komma längre ifrån.

Nina


Välkommen till Akans blogg

27.4.2017

Oj, så vi har fått vänta på värmen i vår! Men snart är den väl här, med grönskan. På Akan är det några veckor kvar av läsåret. Den 24 maj firar vi avslutning och tar farväl av våra studerande. För övrigt så tar vi emot anmälningar till sommarkurserna och lägrena. Vi på kansliet har också fullt upp med antagningen till helårslinjena. Nya studieprogrammen Indiefilm och Digijournalistik är avsedda för unga och vuxna som är intresserade av film och media. Det är frågan om praktiskt inriktade utbildningar; learning by doing.

 

Kurser och händelser

Den 13 maj kl. 15 ordnar vi en föreläsning för allmänheten med forskaren Katriina Tiira: About dogs’ cognition, personality and behaviour - the effect of genes and environment. Intresserade kan anmäla sig, senast 5.5 på hemsidan eller via epost. Katriina Tiira kommer också att testa intresserade ägares hundars inlärningsförmåga med ett kognitivt test.

Summer Swedish for beginners 5-22.6. En treveckors sommarkurs i svenska för nybörjare med Katinka von Kraemer. Kursen passar bra för för nyanlända och andra som vill lära sej enkel kommunikation och vardagsfraser. Plats finns.

Konstkurs 28-30.6. Målning i akvarell eller olja med handledning och inspiration av Tiina Kolehmainen. Det finns några platser kvar.

 

Sommarkurser för barn och unga

Musikteaterläger 5-9.6 Tvåspråkigt dagläger som leds av proffs inom teater och musik. Alla som är intresserade kan delta, man behöver inte kunna något från tidigare. Vi tar ännu emot anmälningar!

Sommarkul  12-16.6 Dagläger för barn i lågstadieåldern. Några platser kvar, så skynda på att ta kontakt.

Fantasilägret Bland kartblad och kompassrosor 14-16.6  i Sibbo, i samarbete med Sydkustens ordkonstskola.

Repetitionskurs i matte 9-11.8 för ungdomar som börjar i gymnasiet. Plats finns.

Språkläger för ryska ungdomar. På sommaren ordnar vi åter populära språkläger för ryska barn.


Hör er gärna för om plats på kurserna. Det går också bra att anmäla sej elektroniskt. Man kommer till fomuläret genom att klicka på denna länk. Vi på skolan svarar gärna på frågor om linjerna, kursverksamheten och tar emot kursförslag! Skön väntan på sommaren / Nina

P.S. Kom ihåg att följa Akan på sociala medier, vi finns ju på Facebook, Instagram och Twitter.